Pallas Kalitesi

Zeytin

Akdeniz efsanesi

Yüksek kaliteli yağ üretiminde dünya standartlarında bir yere sahip olan İspanya’nın Arbequina zeytinleri.

Üretim

Uzman hassasiyeti

Kaliteli bir zeytinyağı üretmek için fidan seçiminden yağın depolanmasına kadar tüm süreçleri gözeten uzmanlık.

Standart

Düşük asidite

Arbequina zeytinlerinden elde edilen ve yüksek hassasiyetle üretilen dünya standartlarında düşük asit oranlı zeytinyağı.

Lezzet

Sıra dışı

Tatlı, narin ve hoş kokulu, orta meyvemsi tadı, kendine has acılığı ve baharatlı aromasıyla sıra dışı bir lezzet şöleni.

Pallas'ın farkı

Zamanında hasat

İyi zeytinyağı elde etmek için zeytin cinsinden fidan seçimine, bu zeytinin yetişeceği topraktan üretim aşamalarına, depolamadan doluma kadar geçen bir çok aşama mevcuttur. Bu aşamaların hepsi yağın kalitesini düşürmemek için belli standartları gözeterek özenle gerçekleştirilmesi gereken adımlardır. Pallas zeytinyağının kalitesini ortaya çıkartan da her bir aşamanın aynı titizlikle gerçekleştirilmesidir. Fakat Pallas’ın piyasadaki zeytinyağlarından önemli bir farkı bulunmaktadır.

Zeytin meyvesi ilk yeşil olarak olgunlaştığında yağ oranı düşük fakat antioksidan özelliği bakımından yüksek polifenol oranına sahiptir. Bu dönemde toplanıp sıkılan zeytinlerin yağının “acılık-yakıcılık” oranı yüksek, aynı zamanda asidite oranı düşüktür. En erken hasat olarak bilinen bu dönemde elde edilen yağ kaliteli bir yağdır fakat meyveler yeterince yağlanmadıkları için yüksek kilolardan düşük/rekoltesi az yağ elde edilir. Elde edilen bu yağda her ne kadar antioksidan fenol bileşiği oranı yüksek olsa da meyvemsilik azdır, yağda yoğun miktarda çimen aroması ve çiğlik mevcuttur.

Zeytin meyvesinin alacalı olarak adlandırılan dönemi kaliteli hasat için en uygun dönemdir. 1-2 haftalık bu dönemde meyvelerin bir kısmı yeşil, bir kısmı sarı-turuncu, bir kısmı pembe-kırmızı, bir kısmı mavi-mor, bir kısmı da koyu mor-siyahtır. Gerçek erken hasat işte bu dönemdir. Ve kaliteli yağ için bu iki haftanın ilk 3-4 gününde toplanıp sıkılacak yağ Extra Premium kalitededir. Sonraki 1 hafta Premium yağ kalitesi içerir. Bu dönem geçirildikten sonraki sıkılan yağlar ise olgun ve geç hasada girer. Zeytin meyvesinin ilk alacalı renk dönemine girdiğinde zeytini toplayıp yağını sıkmak yüksek kalite için önemlidir. Bu dönem hem yüksek polifenol bileşik oranı sunar, hem de yağdaki meyvemsiliğin arttığı dönemdir. Erken hasat bu dönemde yapılan hasada verilen isimdir. Fakat maalesef ülkemizde zeytin meyvesi yüksek yağ oranına sahip olsun diye siyahlaşıncaya kadar beklenip öyle sıkılmaktadır. Siyahlaşan zeytinde serbest yağ asidi olan oleik asit miktarı çok artmakta dolayısıyla yağ kalitesi de düşmektedir.

Bir Akdeniz efsanesi

Pallas'ın zeytinleri

“Süper sık dikim zeytin yetiştiriciliğinde başarılı sonuçlar alınmasında en yaygın kullanılan zeytin çeşitlerinden ikisi Arbequina ve Arbosana’dır. İsmini İspanya’da Arbeca kasabası yakınlarında bulunan menşe bölgesinden alan Arbequina zeytin ağacı süper yüksek yoğunluklu zeytin yetiştiriciliği için en ayrıcalıklı çeşitlerden birisidir. 20. yy’ın başlarında Mezopotamya’dan İspanya’ya götürülen ve orada farklı türlerle melezlenerek elde edilen Arbequina, çok dayanıklı ve çok verimli bir zeytin ağacıdır. Bu özellikler süper yüksek yoğunluklu zeytin yetiştiriciliğinde kullanım için idealdir.

Arbequina zeytin ağaçları yüksek ve sabit bir verimlilikle üretime erken girişi sağlar, düşük sıcaklıklara dayanıklıdır ve mükemmel bir köklenme kapasitesine sahiptir. Arbequina zeytinlerinden düşük stabilite ile bile yüksek kaliteli bir yağ elde edilirken ortaya çıkan ürün tatlı, narin ve hoş kokuludur; orta meyvemsi tadı düşük seviyede acı ve baharatlıdır. Arbequina ile birlikte dölleyici olarak ve çeşni/harman zeytinyağı elde etmek için zeytinliğe 1/10 oranında yine İspanya’dan getirilen Arbasona zeytin ağaçları dikilmektedir.

Mükemmel Pallas lezzeti işte bu iki zeytinin karışımı ile ortaya çıkmaktadır.​​
Arbequina
Arbosana
Kalite ayrıntılarda

Üretim aşamaları

Uygun zeytin cinsi ve iklim koşullarında yapılan yetiştiricilik ile beraber zeytinlere zarar vermeden yapılan hasat da son derece önemlidir. Sağlıklı ve hasar görmemiş zeytinler yağın asitliğini de yükseltmez. Bu da kaliteli bir zeytinyağı için oldukça önemlidir. Zeytinlerin uygun koşullarda sıkılarak ve filtre edilerek yağ haline getirilmesi aşamaları kadar önemli bir süreç de depolama ve saklama koşullarının oluşturulmasıdır. Bu koşullar yağın kalitesinin korunmasını sağlamak için olmazsa olmazdır. Zeytinyağlarımız ideal muhafaza etme koşulu olan ışıktan, nemden, oksijenden ve dış ortamlardan yalıtılarak 16-20 0C arasında muhafaza edilmektedir. Aynı zamanda yağlar kalitelerini koruyacak şekilde sızdırmaz, ışık geçirmeyen, azot veya argon gazı ile oksijensiz ortam sağlamaya elverişli, ısı ve basınç göstergesi olan, paslanmaz çelik veya kromdan yapılma galvanizli saklama tanklarında yüksek ısı, ışık, oksijen başta olmak üzere her türlü elektriksel manyetik alandan dahi yalıtılarak depolanmaktadır. Yağın kalitesinin korunması için uygun koşullarda depolama elzemdir. Aksi halde bu faktörlerin tamamı yağın kalitesini bozmaktadır.

 

Yağların dolumu da yine el değmeden ışıktan tamamen yalıtılmış şişelere ve tenekelere yapılmaktadır. Zeytinyağı şişesi veya tenekesi açıldığı andan itibaren oksijene maruz kaldığı için üç ay içinde tüketilemeyen yağın aromasında azalma, asiditesinde artma ve polifenoller açısından zenginliğini kaybetme olası bir durumdur. Dolayısıyla kaliteli bir zeytinyağının üç ay içinde tüketilemeyecek büyük ebatlardaki tenekelere dolum yapılmasını tercih etmiyoruz. Amacımız çok iyi kalite yağ tüketmek isteyen elit müşterilere istedikleri kalite ve aromada adeta taze zeytin yiyorlarmış hissini verecek bir hizmet sunmaktır.

 

Aynı zamanda bu kalitedeki yağ, tıbbi araştırmaların da doğruladığı gibi, çok yüksek antioksidan özelliğine sahip olduğundan dolayı düzenli kullanıldığında sindirim sisteminden dolaşım sistemine varıncaya kadar vücut için en yararlı besinler içinde üst sıralarda yer almaktadır.